Jakie produkty najkorzystniej sprzedawać w maszynie vendingowej?
Automaty vendingowe są doskonałym sposobem na zapewnienie dostępu do przekąsek i zimnych lub ciepłych napojów w dowolnym budynku. Wybór odpowiedniego zaopatrzenia maszyny powinien zależeć jednak od wielu czynników, w tym preferencji jej użytkowników. W co najlepiej wyposażyć automat vendingowy? Jak wybrać odpowiednie produkty i od czego powinno to zależeć?
Zaopatrzenie automatu vendingowego a miejsce
Wybór produktów spożywczych umieszczonych w maszynie vendingowej powinien zależeć przede wszystkim od grupy docelowej. Jeśli automat ma stanąć w szkole, na uczelni czy biurze, doskonałym wyborem będzie postawienie na część pozwalającą na przygotowanie ciepłej kawy i herbaty. W takich miejscach dobrze sprawdzą się też drobne przekąski, które dodają energii w ciągu dnia.
Na siłowniach, basenach i w innych obiektach bezpośrednio powiązanych ze sportem warto zdecydować się natomiast na większy wybór napojów, także tych izotonicznych. W takich miejscach świetnym wyborem będą również fit przekąski, które mają mniej kalorii i dostarczają np. dużej ilości białka.
W miejscach, w których regularnie pojawiają się dzieci, warto zminimalizować wybór słodyczy i postawić na zdrowsze przekąski. Sprawdzą się one doskonale przede wszystkim w szkołach, gdzie istnieją ograniczenia dotyczące sprzedawanej żywności.
Różnorodność produktów w automacie vendingowym
Wiele osób najchętniej sięga po te przekąski, które są im doskonale znane. Dlatego często w automatach z przekąskami pojawiają się produkty popularnych marek. Warto zadbać o to, by zaopatrzenie maszyny sprzedającej było różnorodne. W maszynie powinny znaleźć się zarówno słodkie, jak i słone przekąski. Doskonale sprawdzą się batoniki, herbatniki, krakersy, zbożowe chlebki, żelki, cukierki w małych saszetkach, guma do żucia czy nawet niewielkie opakowania chipsów. Nie można zapominać również o napojach. Warto zdecydować się na wodę gazowaną i niegazowaną, słodkie napoje, a także kawę i herbatę. Latem świetnym wyborem są produkty zimne, chłodzone przez maszynę vendingową.