Zdrowe jedzenie z automatów vendingowych – czy to możliwe?
Automaty vendingowe, czy znane szerzej w Polsce – automaty sprzedające, są obecnie nieodzownym elementem przestrzeni publicznej. Możne je znaleźć w szkołach, przychodniach, obiektach sportowych, kinach czy nawet w prywatnych firmach. Swoją popularność zawdzięczają szerokiej dostępności, niekiedy konkurencyjnym cenom i produktom, jakie można w nich znaleźć. Przyjęło się myśleć, że artykuły dostępne w automatach vendingowych, przez to, że należą do pakowanych w plastik i do zjedzenia „na szybko” muszą być niezdrowe. Faktycznie, najczęściej znaleźć można w nich batoniki, ciastka czy napoje gazowane. Pamiętajmy jednak, że zaopatrzenie automatu zależy jedynie od woli jego właściciela.
Zdrowe alternatywy batoników z automatów vendingowych
Zdrowe jedzenie w automatach sprzedających jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy umieścić w nich produkty, których data przydatności jest stosunkowo długa, ale przecież nie musi to oznaczać, że ich skład jest niekorzystny dla zdrowia. Świetnym zamiennikiem czekoladowych batoników z dużą ilością cukru mogą być batoniki proteinowe lub orzechowo-bakaliowe z miodem, a chipsów ziemniaczanych z wielką ilością soli – wafle ryżowe: suche lub z przyprawami, a takich na rynku nie brakuje. Poza tym dobrze, gdy słodkie, gazowane napoje zastąpi się sokami i wodą.
Nie znaczy to jednak, że produkty o krótszym terminie przydatności do spożycia nie mogą znaleźć się w automacie vendingwym. Tym, co należy szczególnie wziąć pod uwagę, jest poziom i tempo sprzedaży konkretnego automatu. Jeśli znajduje się on w miejscu, które jest często odwiedzane przez ludzi i tym samym sprzedaż jest regularna, można zdecydować się na umieszczenie w nim nawet kanapek czy niektórych owoców. Świeże i smaczne przekąski z pewnością znajdą swoich wielbicieli. Co więcej, istnieje duże prawdopodobieństwo, że sprzedaż w automacie ze zróżnicowaną ofertą wzrośnie. Pamiętajmy, że współczesna świadomość dietetyczna, skłania coraz więcej osób do podejmowania odpowiedzialnych wyborów żywieniowych.