Kawa rozpuszczalna – czy naprawdę jest taka zła?
Kawa rozpuszczalna stała się bardzo popularna, choć ma również przeciwników. Osoby, które na co dzień sięgają po świeżo paloną kawę ziarnistą, nigdy nie zaspokoją się rozpuszczalną. Ma inny smak, zapach, sposób parzenia. Oczywiście nie ma porównania, ponieważ kawa nazywana po turecku, ze świeżych ziaren, jest nieporównywalna do rozpuszczalnej. To w zasadzie nie podlega dyskusji. Kawa rozpuszczalna ma być szybka i prosta, parzona w ekspresie do kawy. Może być spożywana z mlekiem, śmietanką lub innymi dodatkami. Co do ekspresów do kawy to firma PLOH Sp. z o.o., oferuje nowoczesne urządzenia, w których zaparzymy taką kawę, jaką lubimy. Z pewnością takiej możliwości nie mamy przy kawie parzonej, nawet świeżo zmielonej. Kawę rozpuszczalną zakupimy w automacie. Znamy doskonale urządzenia, które pozwalają nam skorzystać z kubka kawy np. na dworcu, kiedy bary są już nieczynne. Automaty, z kawą rozpuszczalną znajdują się, jak wiemy w szpitalach, przychodniach, zakładach, hotelach, co jest bardzo pożądane, kiedy mamy ochotę na gorący kubek napoju z kofeiną. W nocy czy mroźny dzień nie ma nic lepszego niż kawa rozpuszczalna.
Kawa rozpuszczalna na spotkaniach biznesowych i szkoleniach
Jeśli ktokolwiek uczestniczył w szkoleniu, konferencji czy sympozjum to doskonale pamięta, że w przerwach serwowana jest właśnie kawa rozpuszczalna. Można zaparzyć sobie taki napój, jaki lubi i zabrać na salę, by się nim delektować. Nikt nie zastanawia się, czy jest zdrowsza od ziarnistej, bo zawsze smakuje wyśmienicie. Przygotowane są również automaty z kawą i napojami, które dostarcza np. firma PLOH. Maszyny dają większe możliwości, więc uczestnicy po wrzuceniu monety, mogą zaserwować sobie dowolny rodzaj kawy, np. espresso, cappuccino czy latte z bitą śmietaną. Jeśli potrzebują szybkiego i maksymalnego pobudzenia, wybierają espresso. Trudno sobie wyobrazić szkolenie czy spotkanie biznesowe bez szklanki kawy rozpuszczalnej. Popijanie napoju pobudza do myślenia, ale też do nawiązywania relacji. Jest też pewnego rodzaju odprężeniem i relaksem, po wyczerpującym wykładzie. Daje też możliwość wymiany zdań. Można śmiało powiedzieć, że kawa służy nawiązywaniu kontaktów. Przedsiębiorcy wymieniają się wizytówkami, co sprzyja późniejszej współpracy.
Kawa rozpuszczalna nie jest taka zła jak niektórzy twierdzą
Trwają dyskusje, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa. Spożywana w umiarkowanych ilościach nie jest szkodliwa. Powinniśmy jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z ilością wypijanych filiżanek. W porównaniu z kawą naturalną jest znacznie bardziej przetworzona. Nie zmienia to faktu, że ten aromatyczny napój zawiera kofeinę i spożywany w małych ilościach, nie będzie szkodliwy. Kawa rozpuszczalna, podobnie jak ziarnista zawiera źródło polifenoli roślinnych należących do przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, mając dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy, a dodatkowo opóźniają procesy starzenia organizmu i wzmacniają odporność. Tak więc kawa rozpuszczalna wpływa pozytywnie na kondycję psychiczną. Pobudza myślenie i dodaje energii. Zawiera minerały, które są potrzebne dla organizmu, ale jednocześnie obok wartościowych składników w produkcie znajdują się również metale ciężkie, np. glin i nikiel. Kawa rozpuszczalna nie traci prozdrowotnych właściwości, co potwierdzają badania epidemiologicznie. Produkt jest koncentratem, więc stężenie substancji prozdrowotnych oraz potencjał antyoksydacyjny są większe, niż w kawie mielonej, tzw. sypanej. Czy zatem warto pić kawę rozpuszczalną? Na to pytanie nikt nie potrafi odpowiedzieć jednoznacznie. W umiarkowanych ilościach kawa rozpuszczalna nie szkodzi i jest zupełnie bezpieczna. Wiele badań wskazuje, iż filiżanka „małej czarnej” wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie.